Wetenschappelijk onderzoek
Omdat ik steeds in mijn praktijk de goede en mooie resultaten zie, is het extra leuk als die resultaten door onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek wordt ondersteund.
Reflexologie toegepast om weeën op te wekken bij ‘vrouwen die over tijd zijn’
Onderzoekers, die 100 vrouwen onderzochten die over tijd waren in het Walsall Manor Ziekenhuis, stelden vast dat vrouwen sneller weeën kregen en minder pijn hadden dan die geen voetreflexmassage hadden ontvangen.
Gemiddeld verkortte de eerste fase van de bevalling met 4 uur (normaal 16-24 uur) , terwijl de tweede fase gemiddeld 16-21 minuten duurde (normaak 1 – 2 uur). De aanstaande moeders gaven aan dat ze minder pijn voelden en dat de tijdsduur dat ze pijn hadden korter was. Het onderzoek werd genomineerd voor een Royal College of Midwives for Innovation in Midwifery.
Bron: Walsall Manor Hospital (Pleck Road Hospital), Walsall, United Kingdom – L. Gosling et al.
Reflexologie even effectief als pijnstillers
Onderzoekers van de Universiteit van Portsmouth hebben aangetoond dat mensen ongeveer 40% minder pijn voelden en in staat waren om pijn ongeveer 45% langer te doorstaan, als ze behandeld werden met voetreflexologie bij wijze van pijnbestrijding. Dit is de eerste placebo-gecontroleerde wetenschappelijke studie naar het effect bij acute pijn.
Reflexologie behoort tot de alternatieve geneeswijzen. Uitgangspunt is dat er energiebanen door het lichaam lopen, waardoor lichaamsdelen en organen beïnvloedbaar zijn door druk uit te oefenen op bepaalde punten van zowel de voeten als de handen. De promovenda, Dr. Carol Samuel, zegt dat reflexologie net zo werkt als acupunctuur: het stimuleert de hersenen om stoffen af te scheiden die pijn verminderen.
De resultaten werden gepubliceerd in het Journal of Complementary Therapies in Clinical Practice (JCTCP). De onderzoekers stellen in hun conclusie dat voetreflexologie gebruikt kan worden als aanvulling op de medicamenteuze behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met pijn, zoals osteoarthritis, rugpijn en kanker.


Tegengaan van chronische constipatie en fecesincontinentie (encopresis) met Reflexologie
Fecesincontinentie betekent dat je je poep niet kunt niet ophouden. Chronische constipatie betekent dat je altijd verstopt bent. Traditioneel is de oplossing om een klysma te nemen. Deze studie onderzocht de effectiviteit van reflexologie om deze klachten te bestrijden.
Vijftig kinderen tussen de drie en veertien jaar die deze klachten hadden deden mee. De kinderen kregen zes reflexologie-behandelingen van 30 minuten aan hun voeten. Met de hulp van hun ouders vulden ze achteraf vragenlijsten in. Een andere vragenlijst (over de houding ten opzichte van reflexologie) werd ingevuld door de ouders voor en na de behandeling.
Achtenveertig van de kinderen voltooiden het onderzoek. De stoelgang was toegenomen en ze konden beter hun ontlasting ophouden. Ouders waren zeer tevreden met het effect van reflexologie.
Conclusie: Het lijkt erop dat reflexologie een effectieve methode is voor het behandelen van encopresis en constipatie.
Bron: E. Bishop, E. McKinnon, Weir E, Brown DW, 2003, Reflexology in the management of encopresis and chronic constipation.
Impact van reflexologie op kwaliteit van leven
Het doel van deze studie was om te bepalen of reflexologie een effect heeft op de kwaliteit van leven van patiënten in de palliatieve fase van kanker. Twaalf patiënten in de palliatieve fase van kanker types werden opgedeeld in twee groepen. Ze kregen een echte of een placebo behandeling. Alle deelnemers vonden dat hun kwaliteit van leven was verbeterd. Ook zij die de placebo behandeling hadden ontvangen. De echte groep had er alleen duidelijk meer baat bij. Er was een significant verschil tussen de reflexologie-groep en de placebogroep. Conclusie: Deze studie toonde aan dat reflexologie duidelijk een impact heeft op de kwaliteit van leven van patiënten in de palliatieve fase van kanker.
Bron: Hodgson, H., 1987, Does reflexology impact on cancer patients’ quality of life?, Nursing standard (Royal college of Nursing (Great Britain), [2000, 14(31):33-8].
Onderzoek naar de effecten van reflexologie op PMS (premenstruaal syndroom)
Deze studie onderzocht de effecten van reflexologie op pre-menstruele klachten. In de studie werd een groep opgedeeld in tweeën waar één groep een placebo behandeling kreeg en één groep een normale. De placebo behandeling verschilde op de volgende opzichten van de echte: er werden andere drukpunten gekozen (wel op het oor, voet of hand), en er werd meer of minder druk uitgevoerd dan normaal.
De conclusie was als volgt. Zowel in de echte als in de placebo groep werd de behandeling ervaren als ontspannend. Echter, de lichamelijke effecten van de reflexologie behandeling waren overduidelijk sterker dan die van de placebo behandeling. De klachten waren minder, zelfs tot op 2 maanden na de behandelingen. Opvallend aan deze resultaten is dat de placebo groep wel ervaren werd als ontspannend, maar duidelijk minder effect had op het lichaam. Een voetmassage lijkt dus wel degelijk anders te zijn dan een professionele voetreflexologie behandeling.
Het is dus belangrijk dat een reflexoloog goed weet wat hij doet om werkelijk effect te hebben op het lichaam.
Bron: Oleson, T., Flocco, W., 1993, Randomized controlled study of premenstrual symptoms treated with ear, hand and foot reflexology, The American College of Obtretricians and Gynecologists, Vol. 82, NO. 6, December 1993.
Onderzoek toont aan: voetreflexologie zorgt voor bewezen ontspanning bij mensen met kanker.
Uit een onderzoek van de Griekse Universiteit van West Attica blijkt dat behandelingen met voetreflexologie gunstige effecten hebben op de kwaliteit van leven van mensen met kanker.
Pijn, depressie en angstgevoelens werden gemeten voor, tijdens en na de behandelingen. Voetreflexologie zorgde voor een beter en groter en langduriger effect dan andere ontspanningstechnieken.
88 Patienten werden ontspanningstechnieken en voetreflexmassage aangeboden. Op deze manier kon men goed vergelijken.
Dit onderzoek laat zien wat Andrea al tijden in haar praktijk ziet. Andrea weet dat ze met haar behandelingen bij mensen met kanker op het gebied van levenskwaliteit goede resultaten bereikt. Meer ontspannen en beter om kunnen gaan met deze ziekte.
Leuk dat het ook een keer wetenschappelijk wordt bewezen!