Lymfesysteem en vochtophoping

Ik ben steeds door je behandeld om het lymfevocht beter af te laten vloeien na mijn lymfeklieroperaties. Het hielp enorm om de lymfevaten te laten doorstromen en het hielp om allerlei emoties op een rij te zetten. Niet alles was even vriendelijk (er waren dagen na de behandeling dat ik je naam op een minder plezierige wijze heb uitgesproken) omdat het gewoon zeer doet als iets vast heeft gezeten en dan los komt.

Nog steeds kom ik elke maand bij je terug om het bij te houden. Ik zie dat als een kado aan mijzelf want ik voel daarna altijd stabieler en meer ontspannen. ” 

Thorsten Bakker

Hallo Andrea
Ik had veel last van vocht in mijn voeten ook door tweemaal trombose gehad te hebben in mijn been nu ik bij Andrea kom is dat een stuk vermindert. Ik vind het fijn om bij je te komen ,door de hectiek in mijn gezin is dit mijn moment om er daarna weer tegenaan te kunnen gaan.

Liesbeth

Een slecht werkend lymfesysteem kan komen na kanker, zeker als er lymfeklieren zijn weggehaald. Hierdoor krijg je vaak last van oedeem (vochtophopingen) en die krijg je niet zomaar weg.

Wat ook nog eens heel pijnlijk en lastig kan zijn. Door het lymfesysteem te activeren gaat het vocht weer stromen en wordt via de nieren afgevoerd. Hierdoor worden de afvalstoffen ook gelijk afgevoerd en de voedingsstoffen weer aangevoerd. De oedeem wordt langzamerhand minder en soms gaat het ook helemaal weg.

Ook bij mensen waarbij het lymfesysteem niet goed werkt door andere oorzaken is het heel goed om voetreflexmassage te krijgen.

Na een chemokuur is het heel goed om voetreflexmassage te krijgen, want des te eerder zijn alle schadelijke afvalstoffen weer uit uw lichaam en bent u minder moe. Ook emotioneel zit u weer beter in u vel en kunt u weer veel meer aan.

Wat is oedeem?

Oedeem (spreek uit: eudeem) is een overmatige ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Door het vasthouden van vocht treedt er zwelling in een lichaamsdeel op.

Enkele plaatsen waar oedeem vaak ontstaat zijn de voeten, enkels, benen, de buik en de longen. Maar ook als lymfevaten zijn weggehaald in de borst, op de rug en onder de oksels

Oorzaken van oedeem

Oedeem ontstaat doordat er meer vocht wordt aangevoerd dan er wordt afgevoerd. Het hoopt zich dan op in je lichaam. Oedeem is vrijwel altijd een symptoom van een andere ziekte.

Symptomen van oedeem

Een bekend symptoom van oedeem is dat je zwaarder wordt. Omdat er meer vocht in je lichaam zit, word je ook zwaarder. Je kan snel in tijd wel twee kilo aankomen.

Andere symptomen zijn  in de benen, voeten of enkels blijft er vaak een putje achter nadat je enige tijd op de gezwollen plek hebt gedrukt, en bij oedeem in de longen hoest je vaak of ben je kortademig.