Hoofdpijn en Migraine

“Begin september kreeg ik via een collega een folder van Andrea. Meteen een afspraak gemaakt. En het bevalt prima! Met hulp van Andrea ben ik van mijn hoofdpijn af, slaap veel beter en mijn bloeddruk is gezakt. En het is ook nog een half uurtje genieten, wat wil een mens nog meer!” 

Nicole Spek

Wat is migraine?

Migraine is een heftig bonzende hoofdpijn. De hoofdpijn zit meestal aan één kant van je hoofd en kan grofweg 4 tot 72 uur duren. Bij een migraine aanval kun je misselijk zijn en moet je soms overgeven. Ook kun je vaak niet goed tegen licht en geluid. Door de heftigheid van de klachten is het vaak niet goed mogelijk om goed te functioneren op school of op het werk.

In 2012 hadden ongeveer 3,1 miljoen Nederlanders migraine.  Daarvan hadden 1,1 miljoen mensen, meer dan 3 keer per maand last van een migraineaanval. De meeste aanvallen komen voor als je tussen de 25 en 55 jaar oud bent. Vrouwen hebben twee keer zoveel last van migraine dan mannen. Dit heeft vermoedelijk te maken met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Ongeveer een kwart van de mensen die last heeft van migraine krijgt 15 tot 45 minuten voor een aanval zogeheten auraverschijnselen. De meest voorkomende auraverschijnselen zijn:

 • Het zien van schitteringen, flitsen of golvende beelden.
 • Het krijgen van blinde vlekken (sommige delen van het zicht ‘vallen uit’).
 • Een doof gevoel, tintelingen, of minder kracht aan één kant van je lichaam.
 • Spraakstoornissen.

Deze verschijnselen zijn tijdelijk. Ze stoppen als de migraine aanval begint. Migraine is niet hetzelfde als spanningshoofdpijn. Het duidelijkste verschil is dat je bij spanningshoofdpijn niet misselijk bent en dat deze hoofdpijn niet erger wordt bij inspanning. Een ander verschil is dat bij migraine de klachten heftiger zijn.

Oorzaken van migraine

Migraine ontstaat door het samentrekken en het verwijden van de bloedvaten in je hoofd. Stoffen die in je hersenen zenuwprikkels doorgeven (neurotransmitters) spelen vermoedelijk een belangrijke rol. Waarom de ene persoon vaker of meer klachten heeft dan de ander is niet duidelijk. Wel is het zo dat je zelf een grotere kans hebt last van migraine te krijgen als migraine ook in je familie voorkomt

De meest voorkomende factoren om migraine te krijgen zijn:

 • Spanning en stress.
 • De overgang van stress naar ontspanning.
 • Voedsel:
  – Smaakversterkers (in Chinees eten en kant- en klaargerechten).
  – Sulfiet (in wijn).
  – Nitraat (in bleekselderij, andijvie, spinazie, sla, venkel, spitskool, chinese kool en rode bieten).
  – Kunstmatige zoetstof (aspartaam).
 • De periode rond de menstruatie.
 • Gebruik van de pil of hormonale anticonceptie.
 • De overgang.

Bij de meeste mensen is na 6 tot  8 behandelingen de hoofdpijn over. Door de reflexpunten te activeren ontspan je lichaam en geest hierdoor lossen de klachten vanzelf op .

U voelt zich weer rustig en zit veel lekkerder in uw vel.