Fybromyalgie

“Hallo Andrea,
Na veel last te hebben gehad van Fybromialgie kan ik zeggen dat ik door de voetreflex behandelingen veel minder problemen heb. mijn gehele lijf heeft er baat bij. Ik vertel het dan ook overal. ook na mijn schouderoperatie heb ik er profijt van. Ik ben dan ook erg enthousiast en blijf dit zeker doen.
” 

Gr. Jantine Los

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Maar niet de gewrichten, maar de spieren en het bindweefsel zijn aangetast. Het wordt daarom ook wel weke delenreuma of spierreuma genoemd.  ‘Fibro’ betekent bindweefsel en ‘myo’ betekent spier.  Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening komt voor bij ongeveer 2% van de volwassenen tussen de 20 en 60 jaar.

Symptomen van fibromyalgie

De meest bekende symptomen van fibromyalgie zijn pijn (spierpijn als bij groep), zenderpoints, chronische vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen en spierjrachtsverlies. Ook is het mogelijk dat je darmklachten, concentratieproblemen en regelmatig hoofdpijn hebt.

Iedere mens die fibromyalgie heeft, ervaart een andere combinatie van klachten. De ernst van de klachten kunnen elke dag anders zijn.